Startsiden Søketreff Sist viste stamtavle Farger Oppdrettere Chillatabell Om Prøv lykken

Jobber med saken...

Et øyeblikk, bare.

Stamtavler for chinchilla

chinchillaer er så langt registrert!

Dette er et fellesregister for norske og utenlandske chinchillaer, enten de er registrert i en forening eller ikke.

For NFFSCNs offisielle stamtavler kan direktelinker som dette brukes:
http://stamtavle.no/chin.html?nr=S4124

Bilder av de ulike chinchillafargene finner du i fargeoversikten.

Hvis det er noe mer du vil vite, kan det hende du finner svaret her.


Fargeoversikt

Denne oversikten viser hvor mange dyr som finnes her av hver farge.
Alle dyr som har bilder vises med bilder under sin farge.


Om stamtavle.no

Hvordan dette fungerer

Stamtavleopplysningene her er samlet fra mange ulike steder. Oppdretteres egne hjemmesider, diskusjonsforum, diverse andre steder og sist, men ikke minst, fra NFFSCNs eget stamtavleregister. Mange av opplysningene har blitt sjekket i flere kilder.

Stamtavlenumre

Bare stamtavlenumre fra NFFSCN blir registrert her. NFFSCN har hatt stamtavleregister siden tidlig på 1990-tallet, og er dermed det eldste stamtavleregisteret for chinchilla i noen forening i Skandinavia.
Du kan bestille stamtavle i NFFSCN enten du er medlem eller ikke.
Forhåpentligvis kan denne siden også hjelpe våre naboforeninger til å lage stamtavler som er mer innholdsrike og korrekte.

Chinchillaer som mangler

Det er mange chinchillaer som fremdeles mangler, også mange med registrerte stamtavler. Det er en stor jobb å legge inn alle stamtavlene, og oppdateringer skjer fortløpende. Hvis du ønsker at din chinchilla skal legges til ved neste oppdatering, kan du sende meg en e-post. Skriv det du har av opplysninger, og send gjerne bilde av stamtavle/burkort hvis mulig.

Bilder

Jeg bruker bare bilder jeg har fått tillatelse til å bruke. Send gjerne inn bilder som du eier og kan låne bort! Helst bør de være i størrelsen 400px brede og 300px høye. Bildene får ikke brukes videre uten tillatelse fra opphavsperson.

Navn med (1), (2) eller (3) bak

Hver chinchilla må ha et unikt navn i systemet, og derfor har dyr med samme navn fått (1), (2), (3) osv. bak navnene sine. Jeg har forsøkt å sortere dem etter alder, slik at den eldste blir (1).

VB, SB og AB

Disse forkortelsene står for violetbærer, safirbærer og angorabærer. Det brukes ingen forkortelser for chinchillaer som bare er mulige bærere. Det må man selv se ut fra stamtavlen. De kan først bli registrert som bærere når de beviser det i avl.

Fargenavn

Det har alltid vært diskusjon om hva fargene bør kalles. Jeg har for det meste valgt å bruke norske navn, med fokus på genotype fremfor fenotype. Derfor er det ingen chinchillaer her som blir kalt "White Mosaic" eller "Sølv", alt går som "Sølvmarmorert".
- "Black & White" betyr Sølvmarmorert + Velvet. Sølvmarmorert + Ebony kalles "Hvit Ebony".
- "Rose" er det norske/skandinaviske navnet for "Pink White".
- Ebony har jeg delt inn i lys, medium og mørk. De jeg var usikre på heter bare "Ebony".
- Beige + Ebony er delt inn i "Beige Ebony" (lite ebony) og "Tan" (mye ebony). Homo Beige + Ebony heter "Homo Beige Ebony".
- "Violet Ebony" og "Safir Ebony" inkluderer alle mørkhetsgrader av ebony.
- I "Homo Rose" og "Homo White Tan" refererer "homo" til at chinchillaen er homozygot beige. Homozygot sølvmarmorert er som kjent umulig, og ebony klassifiseres heller ikke på den måten.

Genetikk som ikke kan stemme

Noen chinchillaer er for eksempel registrert som Black Velvet med to Standard grå foreldre. Det er praktisk talt umulig, så da må minst en av foreldrene også ha TOV i seg, og opplysningene være feil. Siden jeg ikke bare kan gjette hva som er riktig, har de blitt registrert med fargene jeg fikk opplyst.

Feil

Ta kontakt hvis du finner en stamtavle du mener inneholder feil. Mange stamtavler har til og med blitt registrert med feil opplysninger i foreninger, og mange av feilene har jeg klart å rette opp. Det er sannsynligvis en og annen feil her likevel, og det vil jeg i så fall gjerne ha hjelp fra deg til å rette.

Chinchillaen på forsiden

Jeg har brukt et bilde av Capella's Kokiri som jeg har tegnet over og laget vektorgrafikk av i Adobe Illustrator.

Tusen takk til...

Takk til alle dere som har lagt ut stamtavleinformasjon på hjemmesidene deres, eller har gitt meg informasjon på andre måter. Takk til Ann Elisabeth Foss Gravingen for alle opplysninger fra NFFSCNs stamtavleregister, og for lån av bilder. Takk til Niels Sørig for omfattende opplysninger om Sørigs-dyrene. Takk til Alexandra White, Rebecka Wolden, Susanna Dahlgren, Nina Christin Pollvik, Kine Krokan Aasen, Anne Storebø, chinchillas.com, Tove Marianne Røsbak, Bodil Fosseide Sellie, Tanita Hakkebo Rangnes, Maria Terese Farstad, Karina Werner Knudsen og Lisa Jeanette Grimnes for lån av bilder.
En spesiell takk til Bjørn Christian Tørrissen for programmering av JavaScript.

Kontakt

Kjersti Holmang kan kontaktes på e-post: kholmang@online.noAuto-trykk alle synlige knapper: • Far
 • Mor
 • Farfar
 • Farmor
 • Morfar
 • Mormor
 • Farfars far
 • Farfars mor
 • Farmors far
 • Farmors mor
 • Morfars far
 • Morfars mor
 • Mormors far
 • Mormors mor